22.02.2021

Malé subwoofery s velkým zvukem

Na přelomu let 2020 / 2021 přichází firma KEF se dvěma modely subwooferů kompaktních rozměrů, které jsou schopny vyzářit s téměř plnou úrovni basy až do 11 Hz, což je vzhledem k jejich rozměrům skoro neuvěřitelné. Větší KF92 je určený pro větší místnosti s plochou do 100 m2 a je určen do sestavy s reproduktory LS50, LS50 META nebo jejich bezdrátové verze LS50 Wireless. Partnerem jsou i reprosoustavy KEF řady R nebo podobné. Menší KC62 který zvládne místnost do 50 m2 je do sestavy s regálovými reprosoustavymi KEF LS50 META, KEF R3, streamovací KEF LSX nebo obdobnými.

Větší z dvojice, který svými rozměry jen o málo překračuje 30 cm je schopný vyvinout akustický tlak 110 dB, což je ekvivalent hlasitosti živé rockové hudby. Menší s rozměry jen o málo většími než kopací míč a méně jak polovičním objemem má stejný dolní mezní kmitočet, ale o 5 dB nižší maximální akustický tlak.

Oba modely používají prakticky shodnou elektroniku s DSP procesorem a dvojicí digitálních zesilovačů se souhrným výkonem 1 000 W. Mají uzavřenou ozvučnici s dvojicí výkonných, mechanicky spojených basových reproduktorů s velkým lineárním zdvihem kónické membrány umístěných na protěších stranách ozvučnice. Reproduktory pracující ve fázi na protějších stranách ozvučnice zvyšují její tuhost a neutralizují mechanické namáhání. Tuto firemní konstrukci nazvaná "force-cancelling" použila značka KEF u modelu Reference 104/2 již v roce 1984, a nyní ji používají reprosoustavy Blade nebo subwoofer Reference 8b

Protože do velmi malé ozvučnice KC62 se nedají proti sobě umístit dva dostatečně výkonné basové reproduktory, byl přímo pro tento model vyvinut speciální reproduktorový systém Uni-Core s dvěmi protilehlými jednotkami. Vzhledem k vysokému tlaku, který v ozvučnici vzniká, byla pro zavěšení membrán tohoto systému vyvinutá speciální gumová vlnka P-Flex. Její unikátní skládaný profil inspirovaný japonským Origami lépe odolává vysokému akustickému tlaku v ozvučnici a ve srovnání s tradičním profilem umožňuje i při vysokém tlaku přesnější pohyb membrány.

Díky maximální konektivitě není problém oba modely snadno zařadit prakticky do jakéhokoliv audio systému. Na nefiltrovaný vstup LFE lze připojit AV receiver domácího kina, stereo zařízení vybavené výstupem Pre Out na dvojici Cinch vstupů L a P. Pro zařízení bez těchto výstupů jsou k dispozici vysokoúrovňové vstupy, které se připojí na výstupy pro reproduktory. Bezdrátový přenos zvuku pomocí setu KW1 ze zvláštního příslušenství usnadní nalezení optimálního místa pro subwoofer v místnosti. Přijímač ze setu se v tomto případě zapojí do speciálního portu a zajistí proti vypadnutí dvojicí šroubků. Pomocí sady miniaturních posuvných přepínačů lze volit stereo nebo mono režim na linkových Cinch výstupech, zařadit a nastavit dolní mezní frekvenci horní propusti. To umožní optimalizovat frekvenční navázání subwooferu na reprosoustavy vybavené vestavěným nebo externím koncovým zesilovačem. Zvláště malé basové reproduktory tak nejsou zbytečně přetěžovány hlubokými basy, které stejně nejsou schopné vyzářit.

Pro optimální navázání subwooferu na hlavní reproduktory je k dispozici několik možností nastavení. Podle umístění subwooferu v místnosti jde posuvným přepínačem zvolit jednu z pěti základních předvolených korekčních křivek - v prostoru, u zdi, v rohu, v nábytku nebo běžná místnost. Další nastavení lze svěřit automatice AV receiveru (LFE) nebo nebo pomocí regulátorů úrovně, dělící frevence a přepínače fáze vše nastavit manuálně.

Malé subwoofery s velkým zvukem