01.02.2021

KEF LS50 META nový model malé regálové reprosoustavy

Původní model LS50 byl zamýšlen jako zajímavá malá reprosoustava navržená k padesátému výročí značky KEF. Původně měla být vyrobená v limitované sérii, ale ihned zaujala designem a od začátku získávala řadu významných ocenění. Díky nadšeným ohlasům v testech i od uživatelů se nakonec beze změn vyráběla 9 let.

Nová, značně vylepšená generace LS50 Meta navazuje na úspěšného předchůdce. Je osazena novým koaxiálním reproduktorem již 12. generace UNI-Q. Základem je středobasová sekce s žebry vyztuženou kónickou membránou o průměru 130 mm ze slitiny hliníku a hořčíku. Pro zlepšení linerity velkého zdvihu membrány a rozptylu akustické energie je žebrováním opatřena i závěsná vlnka. V jejím středu je za typickým hvězdicovým difuzorem umístěn výškový systém s vrchlíkem o průměru 25 mm z čistého hliníku, používajícím pro tlumení prostoru za kmitačkou speciální disk přilepený na zadní straně magnetu, do kterého ústí otevřený magnetický obvod.

Disk z Meta materiálu je absorbční systém s labyrintem patnácti různě dlouhých komůrek, které podle své délky tlumí příslušné frekvence. Uváděná účinnost je oproti konvenčnímu tlumení téměř o 40 % vyšší ( 99% / 60% ). Citlivá membrána vysokotónového systému tak není ovliňována zpět odraženou energií. Tlumící systém tak přispívá k významnému snížení zkreslení. Tím se významně snižuje zkreslení a nežádoucí zabarvení středů a výšek. Díky tomu poskytuje LS50 Meta čistší a přirozenější zvuk. Vylepšení doznala ozvučnice i frekvenční výhybka a optimalizován byl i tvar bassreflexového nátrubku na zadní straně.
KEF LS50 META nový model malé regálové reprosoustavy