28.04.2021

Pro-Ject konfigurační tabulky závaží a řemínků

Účelem protizávaží je nastavení optimální přítlačné síly pro gramofonovou přenosku. Přesně nastavený přítlak je zárukou co nejlepšího sledování drážky a dokonalého čtení zaznamenaných informací. Správně nastavená vertikální přítlačná síla na hrot (VTF) je podmínkou pro nejlepší zvukové zážitky při poslechu gramofonu.
Podle hmotnosti přenosky a typu gramofonu si zde jednoduše a rychle můžete vyhledat to nejvhodnější protizávaží. Není tedy již nutné brouzdat po světových fórech a trávit čas porovnáváním kusých informací. Tabulka je přehledná, v češtině, a obsahuje jak nejnovější modely, tak starší, již neprodávané gramofony.

Každý gramofon s řemínkovým pohonem vyžaduje pravidelnou výměnu řemínku. Kdy přesně je tato výměna nutná je závislé na více okolnostech, jako je vliv prostředí, četnost používání atd. Všimnete-li si, že gramofon nedosahuje plné rychlosti, neudrží správnou rychlost, kolísá nebo nelze přepínat rychlost otáčení, nastal právě čas, kdy řemínek dosáhl hranice životnosti.

Nalezení správného řemínku je závislé na konkrétním modelu gramofonu a tvaru hnací řemenice. Ve většině případů není možná záměna a je nutné použít výhradně originální řemínek se správným tvarem, průřezem a délkou.

Pro-Ject konfigurační tabulky závaží a řemínků