19.06.2023

NAD C 3050 - zesilovač v retro stylu.

V roce 1972 se v Anglii sešla velká skupina evropských importérů audio techniky a milovníků věrného zvuku, která chtěla lidem nabídnout to, co by samy chtěli, a nikoli jen to, co prodávali. Tak se zrodila společnost NAD, která měla za cíl dokázat, že vynikající kvalita zvuku může být spojená s vynikající hodnotou přístrojů za dostupnou cenu. Tým vedený zvukovým inženýrem Bjornem Erikem Edvardsenem pak v roce 1979 přišel s revolučním zesilovačem NAD 3020, který se ve čtvrté generaci vyráběl až do začátku devadesátých let, a stal se nejprodávanějším hi-fi zesilovačem v historii. Snaha přenést do domácího prostředí reprodukci hudby se zvukem co nejvěrnějším původnímu je motorem vývojového centra NAD dodnes, kdy společnost patří spolu s Bluesoud a PSP Speakres do kanadské skupiny Lenbrook.


Na oslavu výročí 50ti let byla v roce 2022 uvedená na trh limitovaná edice 1972 kusů zesilovače C 3050 LE v retro designu zesilovače NAD 3030 ze sedmdesátých let, ve které má každý vyrobený kus své jedinečné pořadové číslo série. Zesilovač má dřevěné bočnice a horní desku s větrací mřížkou v saténově matné povrchové úpravě. Kovovému přednímu panelu vévodí dvojice podsvícených ručičkových mechanických VU metrů a kurzívou provedená značka NAD ze 70. let. Stylová je i volba vstupů tlačítky a kovové "knoflíky" korekcí, balance, přepínání výstupů a hlasitosti.

Pod vintage exteriérem je ale moderní zesilovač s digitální zesilovací technologií HybridDigital UcD s výkonem 2 x 100 W do 4 i 8 Ω, a prakticky dvojnásobnou rezervou výkonu pro špičky. Má vstupy pro analogové i digitální zdroje signálu s podporou formátů s Hi-Res vysokého rozlišení včetně bezdrátové technologie Bluetooth a HDMI eARC pro připojení zvuku z TV. Je vybaven i slotem nové platformy MDC2 s vestavěným modulem BluOS-D pro streamování hudby ve vysokém rozlišení s multiroomovou technologií BluOS a špičkovou korekcí akustiky místnosti Dirac Live.


Na zesilovač z limované edice navazuje NAD C 3050 z běžné série, který má rovněž slot MDC2, ale karta BluOS-D není součástí dodávky, a je potřeba ji objednat zvlášť. Kromě nápisů limitovaná edice a vinylového krytu v dezénu vlašského ořechu místo dřevěného není mezi zesilovači rozdíl.


NAD C 3050 - zesilovač v retro stylu.